Fresh up en Ad Visser

door | apr 12, 2019 | 0 Reacties

Pasgeleden vond ik een oude foto van mij met m’n oma samen.
Ik weet nog goed hoe fijn de zondagochtend was, als ik bij haar en opa logeerde.
Samen met m’n oma zat ik aan tafel, ik zie het rode ‘perzische’ tafelkleedje nog voor me. Ik nog in m’n pyjama, en mijn oma in haar duster (zoals ze dat noemde).
Op de stoel die tegen de muur stond, vlakbij het stopcontact, zat mijn opa zich te scheren. De geur van zijn after shave (Fresh up, van die groene met rode letters…) herken ik uit duizenden.

Oma gaf me een kopje thee en …. een beschuitje met boter en suiker, een echte traktatie. Ik hoopte altijd dat ze het beschuitje niet te schuin zou houden als de ze overtollige suiker terug in de suikerpot liet lopen.
Op de achtergrond was Ad Visser op de radio te horen. De rustige muziek en zijn zware stem tussendoor vond ik altijd heel rustgevend en gaf me het ‘speciale-zorgeloze-opa-en-oma-logeer-gevoel’.
Zo kabbelde de tijd langzaam voort, maar ik vond het eigenlijk altijd te vroeg om weer naar huis te gaan.

Nu het leven heel anders is dan in de 70er jaren, vergeten we wel eens hoe eenvoudig het kan zijn om te ontspannen, of om de sfeer in je huis of werkomgeving prettiger te maken. Natuurlijk, je kan geen blad openslaan of je wordt overladen met interieurtips, de nieuwste kleuren, de mooiste meubels.
Maar mijn oma wist al (of misschien wist ze het niet, maar deed ze het onbewust) dat een heerlijk muziekje, een beetje achtergrondgeluid, direct kan helpen om je een ontspannen gevoel te geven.

Zelf vind ik het heerlijk om terwijl ik aan het werk ben, muziek op de achtergrond te hebben. Voor mij is belangrijk dat ik niet naar de tekst ga luisteren, dus daarom kies ik klassieke muziek, of muziek die ik heel goed ken. Maar ook of juist ’s ochtends tijdens de ‘ochtendspits’, wanneer jij en/of je huisgenoten druk in de weer zijn om tassen in te pakken, te ontbijten en zich klaar te maken voor vertrek, kan een muziekje wonderen doen. Vooral wanneer je gehaast bent, of gespannen.

Je humeur in de ochtend beïnvloedt namelijk je dag. Hoe je je ’s ochtends voelt, heeft de hele verdere dag impact op je humeur en daarmee op je productiviteit.
En natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je energie aan het begin van de dag een klein beetje te verhogen. Loop een rondje met de hond of beweeg op een andere manier, doe iets creatiefs, lees een stukje in een inspirerend boek. Zorg voor jezelf!

Prachtig dat onze grootouders deze wijsheden als vanzelf in zich hadden! Wat doe jij om ’s ochtends je energie wat omhoog te krijgen?

Zelf maken?

(Her)ontdek jouw creativiteit!
Ga snel aan de slag met verf, pen, potlood, en maak je eigen labels.
Download de gratis template!

Gratis KUNST kalender

Download mijn kleurrijke kalender voor 2021, print hem uit en geniet dagelijks van kunst aan de muur.
Iedere maand wacht je een nieuw kunstwerk.

Recente posts