Dichterbij dan je denkt

door | aug 20, 2022

Dit schilderij, een heerlijk groot doek van 1 x 1,5 meter begon ik heel spontaan, met op mijn netvlies de bloemenzee waar ik (in de zomertijd) iedere dag van geniet als ik met de hond wandel.

ZOMERS GEVOEL
Meestal heeft een schilderij meerdere lagen voordat ik tevreden ben, maar dit canvas had ik in rap tempo met lekkere grote kwasten en spatels bewerkt, en gaf me precies het zomerse gevoel wat ik zo graag wil verbeelden.
Hoewel er nog delen van het doek onbedekt zijn, en ik pas 1 of 2 lagen heb aangebracht, heb ik besloten het voorlopig zo te laten.

Vooral omdat de bloemen die ik dit jaar voor het eerst heb ‘ontdekt’, spontaan helemaal de hoofdrol hebben gekregen op dit doek.

Altijd iets nieuws
Hoewel ik regelmatig dezelfde routes met mijn hondje loop, is er altijd iets nieuws te zien. En ik verwonder me erover dat ik ieder jaar toch weer een nieuw soort bloem of plant ‘ontdek’.

Ik kan het meestal niet laten om in ieder geval even te ruiken, en heel vaak letterlijk even stil te staan en te kijken hoe zo’n bloempje in elkaar zit, hoeveel bloemblaadjes het heeft, hoe de zijtakjes lopen, hoe het hart eruitziet, welke kleuren ik allemaal kan ontdekken en ga zo maar door.

Die details en de kleuren maken het voor mij zo interessant, en sommige beelden blijven in m’n systeem zitten waardoor ze (in abstracte vorm) dan ook vaak in mijn werk verschijnen.
Om het gevoel van die kleurenpracht en het buiten zijn weer te beleven.

Koffie?
Nu was er dus deze bloem, die me dit jaar eigenlijk pas voor het eerst echt opviel. Geen korenbloem, maar wel bijna dezelfde kleur. Paarsblauw, en wat ik vooral heel apart vond, was de manier waarop de bloemen aan de steel zitten.
Niet aan zijtakken maar bijna direct op de ‘hoofdstengel’ en redelijk ver uit elkaar.

Het blijkt wilde cichorei te zijn!

Zo leuk, dit is gewoon de bloem waarvan de wortels worden gebruikt voor de (namaak) koffie die ik wel eens drink!

Maar één dag!
De bloemen gaan alleen open als de zon schijnt, vandaar dat ik ze deze zomer zoveel heb gezien!!! En het schijnt dat de bloemen slechts een dagje bloeien…

Des te beter dat ik ze nu verbeeld heb, zodat ik er iedere dag naar kan kijken.

Dichtbij
Ik ben vaak onder de indruk van het verhaal dat sommige kunstenaars over hun werk weten te vertellen. Soms dacht ik dat mijn verhaal veel te simpel is. Dat een bloem, een kleur, een haakwerkje of een kommetje als inspiratiebron te weinig diepgang zou hebben.

Maar inmiddels heb ik ervaren dat het er vooral om gaat wat je ermee doet.
De aanleiding kan ogenschijnlijk heel simpel zijn, en er kan een hele wereld aan kunst uit ontstaan.

Het belangrijkste is om gewoon te beginnen en voort te borduren op wat je intrigeert, waardoor je steeds dieper in een onderwerp duikt en je de mooiste verrassingen kan verwachten.

Schilderles
Wil je dit ook ervaren? Heb je dat eerste zetje nodig om je innerlijke kunstenaar wakker te maken? Of gewoon zin om in een groep met andere enthousiastelingen wekelijks tijd voor jezelf te nemen en te gaan maken wat JIJ wil?!

Beginner of al wat verder
Mijn lessen zijn geschikt voor alle niveau’s.
Beginners leren de basisprincipes en geef ik veel praktische tips. Vooral ga je leren om te spelen 🙂
Ben je wat verder en wil je je eigen ding doen, dan begeleid ik je in je proces en geef ik je tips waar nodig.
Heb je al veel gedaan, misschien vroeger een kunstopleiding gevolgd, maar je mojo kwijt, dan help ik je om ‘m weer terug te vinden en beter 🙂

INSCHRIJVEN VOOR SEPTEMBER
Je kan je inschrijven voor een serie van 12 lessen op dinsdagavond van 19:30 tot 22 uur of woensdagochtend van 9:30 tot 12:00 uur.
De kosten zijn € 375,00
De lessen vinden plaats van 13 september tot en met 7 december.
In de week van de herfstvakantie (22 – 30 okt) is er geen les.

Lees hier alle informatie!

Wil je je inschrijven, mail mij dan even met de dag van je voorkeur.
Als je betaling is voldaan, ben je verzekerd van een plek.

Zelf iets maken?

Ook zin om iets te gaan maken?

Ga snel aan de slag met spullen die je gewoon al in huis hebt!
Download de gratis materialenlijst.

Schrijf je in voor updates uit mijn studio en ontvang deze leuke labels

Schrijf je in voor updates en leuke nieuwtjes uit mijn studio. Je ontvangt gratis een setje kleurrijke labels. 

Recente posts