Met je handen maar toch ook niet

door | jun 1, 2020

In mijn werk ben ik continu op zoek naar manieren om het proces interessant te maken, om nieuwsgierig te blijven, om ruimte te maken voor verrassingen en onverwachte dingen. Dat is voor mij de manier om te groeien in mijn werk, omdat je daardoor nieuwe richtingen en mogelijkheden ontdekt. Wat mij daarbij erg helpt is om met gereedschappen te werken die niet zo controleerbaar zijn. Penselen zijn behoorlijk controleerbaar, en soms wil ik daar van loskomen.

Er zijn allerlei manieren om dat te doen: Met je ogen dicht schilderen of tekenen Met je niet-dominante hand De steel van je pen, potlood of penseel verlengen En, wat ik ook heel graag doe, is gereedschappen gebruiken die je niet helemaal kunt controleren (omdat ze te groot, onhandelbaar zijn of door onvoorspelbaar gedrag van de verf in combinatie met het gereedschap). Zo zorg ik ervoor dat mijn hand minder heeft in te brengen.

Mijn favorieten zijn: Allerlei soorten plamuur- en paletmessen, creditcards, en spatels. Gereedschappen ‘gemaakt’ van takjes, touw of andere gevonden voorwerpen. Stempelen of aanbrengen met sponsjes, doppen, handen etc.

Stempels kan je van allerlei voorwerpen maken. En zelfs als je maar een paar stempels hebt, dan heb je al een scala aan mogelijkheden om verf aan te brengen. Je kunt stempels maken van aardappels (of andere groentes), gum, sponsjes, foam, kurk, karton.

In mijn filmpje zie je hoe ik met maar één stempel een pagina in mijn art journal maakte. Juist door je te beperken, ga je meer mogelijkheden zien. Door je verf dunner of dikker te maken kan je variëren in sterkte of transparantie. Door de hoeveelheid verf op je stempel te variëren kan je zowel hele dikke als hele dunne afdrukken maken, en natuurlijk is kleur een ander middel om variatie aan te brengen. Omdat je de ene keer meer druk uitoefent dan de andere keer, ontstaat ook telkens weer een andere afdruk. Soms met duidelijke contouren, soms met vervagende grenzen.

Misschien klinkt het heel logisch, maar voor mij is de manier om ergens diep in te duiken juist om me te beperken, om randvoorwaarden voor mezelf te creëren. Dan kom je tot de ontdekking dat er nog zoveel meer is dan je op het eerste gezicht dacht!

Zelf iets maken?

Ook zin om iets te gaan maken?

Ga snel aan de slag met spullen die je gewoon al in huis hebt!
Download de gratis materialenlijst.

Schrijf je in voor updates uit mijn studio en ontvang deze leuke labels

Schrijf je in voor updates en leuke nieuwtjes uit mijn studio. Je ontvangt gratis een setje kleurrijke labels. 

Recente posts